Speciale projecten

Vluchtelingen uit Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne zijn er ook vluchtelingen in de Bommelerwaard terecht gekomen. Met de Van Voorden Stichting verlenen we op meerdere vlakken ondersteuning aan deze mensen. Voor onderwijs aan de Oekraïnse kinderen bekostigen wij een onderwijs-coördinator en regelen de aanschaf van laptops en iPads. Daarnaast dragen we bij in het onderhoud van fietsen voor deze leerlingen. Tevens leveren we een bijdrage aan huisvesting voor de vluchtelingen.

Beeld van Sint Maarten aan de Bossche Poort in Zaltbommel

Kunstenares Maria van Gerwen bedacht het prachtige beeld van Sint Maarten, dat symbool staat voor de kunst van het “delen”. Iedereen die naar de binnenstad van Zaltbommel gaat via de Bossche Poort passeert dit prachtige bronzen beeld, dat op 10 november 2018 onthult werd door burgemeester Rehwinkel. De Stichting Beeld van Sint Maarten, opgericht in 2016, lukte het dankzij de hulp van vele sponsoren en donateurs, waaronder de Van Voorden Stichting, het beeld te plaatsen.

Cambium College, locatie de Waard, springplank voor jonge vakmensen

Jac Meeuwissen met een Cambiumleerling bij de cnc machine

Met de CNC (Computer Numerical Control) gestuurde draaimachine en de twee pneumatiek borden die 2-zijdig bruikbaar zijn, gaan lang gekoesterde wensen van het Cambium College, locatie de Waard, op 7 maart 2017 in vervulling. Dit initiatief kwam tot stand via Jac Meeuwissen, oud-directeur van de Van Voorden fabriek, die de samenwerking zocht met de Van Voorden Stichting. De jonge leerlingen doen met deze machine praktijkkennis op met de techniek.

Samenwerking met de Johan Cruijff Foundation voor een Schoolplein14 bij basisscholen in de Bommelerwaard

Foto: Olaf Smit

Schoolplein14 is een initiatief van de Johan Cruyff Foundation met als doel alle leerlingen uit het primair onderwijs te stimuleren tijdens en na schooltijd samen te sporten en spelen. De Van Voorden Stichting helpt totaal zes scholen in de Bommelerwaard bij de realisatie van een Schoolplein14. Basisscholen De Spelwert en De Leiboom in Zaltbommel hadden 19 oktober 2016 de primeur met de officiële opening van hun Schoolplein14. In juli 2017 zijn de pleinen van Basisschool De Schakel in Ammerzoden en de Fransiscusschool te Zaltbommel eveneens gereed gekomen als Schoolplein14.

Stichting Elliz in Company

Elliz in Company is een jong bedrijf dat startte als pop-up naaiatelier. Inmiddels is het uitgegroeid tot een social factory, gevestigd Waterstraat 38, in de binnenstad van Zaltbommel. www.ellizincompany.nl

De Van Voorden Stichting bood hulp de onderneming gestalte te geven.
Bij Elliz in Company werken jonge en oude mensen uit alle hoeken en gaten van de samenleving. Het is echt een ontmoetingsplek om uit een sociaal isolement te komen, de Nederlandse taal te oefenen en kennis uit te wisselen. In het naaiatelier verwerken ze opdrachten van bedrijven en particulieren en ze maken en verkopen de handgemaakte producten. Zowel in het atelier als via hun webshop. Dit varieert van knuffels of vlaggetjes van oude overhemdblouses tot productieopdrachten voor bijvoorbeeld tassen vanaf 5 tot 5.000 stuks.

Sinds juni 2022 is zelfs nog een 2e vestiging geopend “Fiets & Techniek” de fietswerkplaats. Hier is het mogelijk kennis te maken met Techniek. Onder begeleiding worden fietsen gerepareerd/hersteld. Fiets & Techniek is te vinden in de Boschstraat 92 te Zaltbommel.