Relatie met de Gasthuiskapel

De Van Voorden Stichting en de Gasthuiskapel, beide gevestigd in Zaltbommel, hebben hetzelfde bestuur.

Voor culturele activiteiten zoals concerten en exposities maakt de Van Voorden Stichting dankbaar gebruik van de prachtige ambiance van de Gasthuiskapel.

Over de Gasthuiskapel

De Gasthuiskapel in Zaltbommel is een locatie voor zakelijke bijeenkomsten, symposia, samenkomsten, feesten en lezingen. Deze is ontstaan tussen 1316 en 1319 en maakte onderdeel uit van het Groot Bommelsch Gasthuis. Oorspronkelijk was de Gasthuiskapel, naar alle waarschijnlijkheid, het hoofdgebouw van het complex waarin zich de ziekenzaal en kapel bevonden. Tevens vonden vreemdelingen, reizende kloosterlingen en pelgrims hier een onderdak.

De Gasthuiskapel
In de 15e eeuw bleef de Gasthuiskapel enkel als kapel in functie en werden de ziekenzaal en het gastenverblijf verplaatst naar een gasthuisgebouw in de Kerkstraat. In de loop der eeuwen deed de kapel tevens dienst als slagerij, vleeshal, paardrijschool en legering van troepen. In 1845 kocht Stichting het Groote Bommelsch Gasthuis de kapel en verbouwde deze tot ziekenzaal, ziekenhuis, verpleeghuis en polikliniek. De Stichting Exploitatie Gasthuiskapel exploiteert sinds 2005 de kapel voor verhuur en gebruik.

Meer info: www.gasthuiskapel.nl

 

Het carillon van de Gasthuistoren