Activiteiten en projecten

De Van Voorden Stichting ondersteunt diverse activiteiten en projecten in Zaltbommel en directe omgeving. Op deze pagina vindt u een flink aantal begunstigden op het gebied van cultuur, muziek, sport, jeugd en educatie en de samenleving. Daarnaast staan onder speciale projecten enkele van onze speciale doelen.

Cultuur

Kunst Kiezel Klei, een kunstroute door de Bommelerwaard, vond eind augustus/begin september 2019 voor de 17e keer plaats. De organisatie is in handen van de Stichting Kunstmin. Van ruim 50 kunstenaars met diverse technieken als keramiek, schilderijen, beeldhouwwerk, fotografie en sieraden was weer van alles te zien. Met als blikvanger de overzichtstentoonstelling in Kasteel Ammersoyen.

Pracht in de Gracht in Zaltbommel vindt om het jaar plaats, van begin juni tot en met de eerste week van september. In het kader van het Cultuurfestival Bommelerwaard 2019 was het, naast de prachtige kunstwerken in de grachten aan de Marten van Rossemsingel en Virieusingel, ook genieten van mooie werken bij Parkeiland Zaltbommel, in de gracht rondom Kasteel Ammersoyen en in Hurwenen aan de Heemstraweg. De Van Voorden Stichting steunt dit initiatief als vanaf de start in 2005.

Muziek

Ter ere van het 55-jarig bestaan bracht het Zaltbommels Kamerkoor op 4 november 2018 het jubileumconcert Memento Jubilatio in de Sint-Maartenskerk te Zaltbommel. Een verrassend Mendelssohn programma met een gewaagde programmering. Medewerking verleenden de jonge talentvolle sopraan Heleen Bongenaar, opgegroeid in de Bommelerwaard, een strijkensemble met concertmeester Marta Lopez Vega en Harmoniumspecialist Klaas Hoek. “Een waaier aan prachtige koormuziek”, aldus de recensie in de Toren.
55-jarig Jubileumconcert Zaltbommels Kamerkoor

Met een prachtig Prom-concert vierde Fanfare Juliana uit Rossum op 15 juni 2019 haar 110-jarig jubileum. De bekende musicalsterren Joke de Kruijf en Ben Cramer brachten samen met de Fanfare Juliana en leden van Fanfare Alem 14 arrangementen ten gehore. Vele toehoorders genoten van dit mooie concert, te lezen in het Kontakt.

In de bijzondere Sint-Maartenskerk te Zaltbommel vindt zaterdag 4 april 2020 de 56e editie van dé Matthäus Passion van Rivierenland plaats. Deze keer brengt het Brabants Kamerkoor onder leiding van Rienk Bakker dit meesterwerk van J.S. Bach ten gehore. Koorschool Senta is traditiegetrouw met haar Jeugdkoor ook weer van de partij. Een productie die de Van Voorden Stichting al jaren mede mogelijk maakt. Kijk voor alle info op www.matthauspassion.nl.

De zesde editie van het kleinschalige popfestival Music in the Backyard op 22 juni 2019 was wederom geslaagd in de Kindertuin van Zaltbommel. In de sfeervolle setting genoten ruim 500 bezoekers van de gevarieerde programmering met lokale artiesten en opkomende artiesten uit het land van singer-songwriters, bands tot DJ’s. Naast de live muziek waren er leuke stands en vermaak voor kleine kinderen. 
Music in the Backyard 2019

Op 16 maart 2019 werd de 36ste Jeugdmuziekdag Bommelerwaard gehouden in Aalst en stond in het teken van raadsels, mysteries en illusie. Ruim 140 muzikanten uit de Bommelerwaard, in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, oefenden aan de uitvoering van een groots concert ‘s avonds voor publiek. De muzikale leiding lag wederom in handen van Wim Baijense en Dick-Jan Verbeek. In 1992 ontstond de Stichting Jeugd en Muziek Bommelerwaard met als doel de muzikale ontwikkeling van jeugdige muzikanten te bevorderen. Een mooie traditie die niet vanzelfsprekend is. Met veel plezier leverden we aan deze dag weer een bijdrage. Zie ook het artikel in het Brabants Dagblad.

Sport en Dans

Stichting Wielersupport organiseerde op 11 en 12 mei 2019 voor het eerst in Nederland het Open Nederlands Kampioenschap hoge bi. Op 11 mei stond een toerrit van 47 km op het programma vanuit Zaltbommel door de Bommelerwaard. Op zondag 12 mei streden de deelnemers uit heel Europa en zelfs Canada om de titel met een rit door de binnenstad van Zaltbommel en via de Virieusingel weer terug. Kijk dit filmpje voor een leuke impressie.

Turnvereniging G.T.V. Argos in Zaltbommel biedt al sinds 1976 recreatief en selectie turnen. Wekelijks trainen zo’n 100 meiden op de evenwichtsbalk, een belangrijk onderdeel van het turnen. De Van Voorden Stichting maakte de investering in een nieuwe evenwichtsbalk mede mogelijk. De komende jaren kunnen de leden weer met plezier hierop trainen.

Op 1 juni 2019 vond het Open Snelschaakkampioenschap Bommelerwaard wederom plaats met de Van Voorden Stichting als hoofdsponsor sinds 2018. Dankzij deze geldelijke hulp organiseerde Schaakvereniging Zaltbommel Zuilichem Combinatie dit toernooi. Er waren openingszetten te zien met exotisch genaamde zetten voor spelwinst, zoals de Form-
Gabiet, Pirc, Caro-Kann en Doornroosje-verdediging, lees alles hierover in het wedstrijdverslag. Zaterdag 6 juni 2020 staat de 24e editie op het programma.

Jeugd en educatie

Generaal Karel van der Heijden, muziekvereniging van Zaltbommel, richt een leerorkest op voor basisschoolkinderen uit Zaltbommel. In korte tijd kunnen de kinderen de basisvaardigheden op diverse muziekinstrumenten onder de knie krijgen en zo het plezier van muziek maken beleven. Aan dit bijzondere initiatief verlenen wij graag een bijdrage. De start met zo’n 30 enthousiaste kinderen was een mooi begin, meldt het Kontakt.

Ter ere van 75 jaar bevrijding vindt, als een van de activiteiten in de Gemeente Zaltbommel, op 4 mei 2020 de opvoering van de bijzondere Joodse kinderopera Brundibár plaats. Een initiatief van de Muziekschool Zaltbommel die deze bijzondere opera gaat opvoeren voor kinderen uit de groepen 7/8 in de Bommelerwaard en met medewerking van veel kinderen uit de Bommelerwaard. Joodse kinderen voerden deze opera in 1944 totaal 55 keer op in het concentratiekamp Theresienstadt te Tsjechië, omdat de Duitsers het belangrijk vonden een positief beeld van het kamp naar buiten te brengen. Bijna al deze kinderen vonden later in de oorlog alsnog de dood.

Culturele Commissie Zaltbommel-Stad liet in januari – juni 2019 bijna 1.200 kinderen en hun leerkrachten van de zes basisscholen in de stad Zaltbommel, kennismaken met dans door te ontdekken, doen en kijken. De Van Voorden Stichting ondersteunde dit initiatief in samenwerking met Balletschool Paulette Willemse en het Djazz Dance Centre die een dansdag organiseerden en Dansgezelschap De Stilte voorstellingen gaf voor de kinderen. Iedereen nam met veel enthousiasme deel aan dit programma, zoals te lezen in het Kontakt en de Toren.

Sociaal en maatschappelijk

De Bommelerwaardse Uitdaging staat voor de samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en het lokale bedrijfsleven. Ze bemiddelen in vraag en aanbod van materialen, kennis, kunde en (financiële) middelen. Zo ontstaat een hogere maatschappelijke betrokkenheid.

De lancering van de Bommelerwaardse Uitdaging

Kinderboerderij “Beestenboel” aan de Kazemat is een veel bezochte plek door kinderen uit Zaltbommel. Veel dieren zijn hier te zien en te aaien. Zo vind je er schapen, geiten, biggen, kippen, konijnen en cavia’s. Een plek die veel kinderen met plezier bezoeken. De Van Voorden Stichting levert de Kinderboerderij een structurele bijdrage.

Scouting Zaltbommel kent ook de Zeeverkenners, een groep jongens en meisjes van 10 t/m 16 jaar, die zaterdagmiddag dingen op of rondom het water doen. Sleepboot de “Waalbuffel” brengt hun eigen vletten overal naartoe. Voor het onderhoud van hun sleepboot kende de Van Voorden Stichting een bijdrage toe. 
De viering van Koningsdag 2019 was nog even spannend. Door gebrek aan vrijwilligers trok het Oranjecomité de stekker uit de organisatie. Gelukkig pakte de wijkraad van de binnenstad en het Binnenstadfond de organisatie op.  De dag startte aan de Portage met een kinderoptocht onder leiding van een muziekband naar de Zaltbommelse binnenstad. Daar was het gezellig druk op de jeugd vrijmarkt bij het springkussen en er waren workshops schaken.